Mattias Janmark.
SHL

Skadan hotade karriären – nu är Janmark tillbaka bättre än någonsin: ”Jag kunde knappt gå”

ANNONS

Mattias Janmark gick från Frölunda till NHL-succé i Dallas. Men efter bara en säsong förvandlades drömmen till en mardröm. En allvarlig knäskada förstörde en hel säsong och skapade stor ovisshet kring karriären. Efter en omfattande operation och lång rehab har han tagit sig tillbaka – och gjort ny succé.
– Jag gick ett helt år utan att spela. Och det var en 20 procent chans (att operationen inte skulle fungera). Så det är klart att man börjar fundera i de banorna, ”vad händer om det blir så?” berättar Janmark för hockeysverige.se. 

LOS ANGELES (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var försäsong 2016. Mattias Janmark hade en succéartad rookiesäsong bakom sig i NHL. Under sitt första år i Nordamerika hade han tagit en ordinarie tröja i Dallas Stars. Men inte bara det. Han hade haft en stor del i klubbens framgångar och stod för 29 poäng på 73 matcher.

Nu laddade 25-åringen för att göra en ännu bättre säsong, men den gick om intet innan den ens hade hunnit starta. En mycket allvarlig knäskada gjorde inte bara att han tvingades ställa in hela säsongen. Den skapade till och med en del tvivel kring framtiden som hockeyspelare.
– Det var inte en vanlig skada, inget korsband eller liknande. Det var väldigt mycket oklara kort, det var väl det som var det jobbigaste, berättar Janmark.

Mattias Janmark drabbades av osteochondritis dissecans. En komplicerad knäskada. Om det är ett korsband eller ledband vet man i regel hur lång rehab det krävs för att återvända. Det finns en tidsplan. Men i Janmarks fall var det svårt att säga när eller om han skulle kunna komma tillbaka. Faktum är att det inte ska ha funnits något tidigare exempel på en elitidrottare som drabbats av en liknande skada.

Men Janmark gav inte upp. I stället för ett år med klubba och puck blev det ett år med operationer och rehab. Skulle hockeyspelaren från Stocksunds IF kunna spela hockey igen? Han erkänner att tankarna började sväva iväg.
– Jag gick ett helt år utan att spela. Och det var en 20 procent chans (att operationen inte skulle fungera). Så det är klart att man börjar fundera i de banorna, ”vad händer om det blir så?” Samtidigt jobbar man vidare efter att man ska komma tillbaka. Men det är klart att man har haft tankar.


Mattias Janmark. Foto: Getty Images

”DET ÄR ETT HELT ANNAT LIV”

Men de flesta av er vet nog hur det gick. Det gick bra. Mer än bra. Mattias Janmark är den här säsongen tillbaka hos Dallas i NHL.
– Det är självklart kul. Det har varit både tufft och kul. Det är ett helt annat liv man lever nu med matcher varannan dag. Man lever uppe i det, så det har tagit ett tag att komma in i det. Men jag tycker att det har gått bra och det har såklart varit jäkligt kul. Nu gäller det att se till så att vi kommer till slutspel.

I skrivande stund ligger Stars på en av de åtråvärda slutspelsplatserna. Och med 14 matcher kvar av grundserien har Janmark redan gjort fler poäng än under sin första NHL-säsong 15/16. Totalt 32 poäng (17+15) på 68 matcher.

Är du till och med bättre än vad du var innan skadan? 
– Både och, säger Janmark och funderar.
– Jag tycker att gjorde en bra säsong för två år sedan. I år har jag fått lite mer förtroende från början. Jag har stadigt fått spela mer minuter och spela mer powerplay hela tiden. Det har gjort det lättare. Men jag känner väl att jag åtminstone inte har tappat allt för mycket.
– Det har dock varit svårt att förbättra sig eftersom allt fram till årets säsongstart i princip var rehab. Jag har inte riktigt kunnat jobba på någonting. Jag ser fram emot det också och hoppas att jag kan ha en riktigt bra sommar i år och jobba på saker som jag vet att jag behöver bli bättre på. Men jag känner väl att jag har hittat tillbaka till där jag har varit i alla fall.


Janmark kan le igen. Foto: Tom Pennington/Getty Images

”KUNDE KNAPPT GÅ EFTER FLERA MÅNADER”

En häftig resa. Men en också en lång och tuff resa som varit påfrestande. Han medger att det funnits mörka stunder. Inte minst efter jul för ett drygt år sedan.
– Man trodde i princip att man skulle vara tillbaka och kunna åka skridskor efter tre månader, men jag kunde knappt gå. Sedan gick det i perioder när det kändes dåligt. Så de perioderna var tuffa.
– Sedan var det självklart lite ensamt och så. Jag var mycket ensam i Dallas när laget var på resor. Det var inte världens roligaste, men jag tycker ändå att jag hanterade det bra och jag ska inte klaga för mycket. Det var ett lärorikt år också.

Både ensamheten och osäkerheten var återkommande. För det fanns som sagt ingen mall att följa. Istället var det frågan om Janmark skulle bli återställd, och till vilken grad.

Hur hanterade du ovissheten? 
– Det var tufft såklart, men det var inte så mycket att hantera egentligen. Det var ganska solklart att jag ville komma tillbaka och allt annat var lite utanför min kontroll. Det var bara att försöka jobba vidare. Att göra det de säger åt mig och göra det jag kan. Jag fick ta det andra efteråt. Det är klart att det var svårt att hantera, men det var bara att köra vidare och se var det skulle ta mig.


Mattias Janmark. Foto: Icon Sportswire

”JAG ÄR TACKSAM”

Det tog honom tillbaka till hockeyn. Och Janmark känner tacksamhet. Tacksamhet till alla som hjälpt honom.
– Det var väldigt mycket stöttning från familj och vänner. De kom över till USA och hjälpte mig. Under hela första månaden hade jag nog en familjemedlem eller kompis som hjälpte mig. Så det var väldigt mycket stöd.

Och han kände även stöd från Dallas Stars. Svensken satt på utgående kontrakt, men klubben valde, trots omständigheterna, att förlänga det.
– Jag fick bra hjälp. Jag är tacksam över det. Jag fick chansen att komma tillbaka ett år till här på ett ettårskontrakt.

Klubben trodde på honom. Och de hade goda skäl. Han är väldigt uppskattade bland lagkamraterna. Och det sägs även att han är vad man kan kalla för ”coachens dröm”, en spelare som kan användas i alla situationer.
– Nja, både och, säger han själv och förklarar.
– Jag tror att om du kollar på våra toppspelare, då kanske du inte säger att de är coachdrömmar, för det är ganska självklart att de är så bra. Själv hamnar man väl i något andrafack där man ska försöka göra avtryck.
– Man är inte tillräckligt bra för att vara offensiva som dem, då kanske man hamnar i det facket där man försöker göra det mesta, det gillar väl tränare. Men jag menar, det är väl mer att man hamnar i något andra fack som sagt.

Förhoppningsvis är Mattias Janmark bara i början på en lång karriär. Men hittade han något utanför hockeyn under det ofrivilliga skadeuppehållet?
– Nej, det kan jag inte påstå. Det tänker jag nog inte leta efter heller, även om något skulle kunna ske med knät eller med något annat i framtiden. Om det blir ett bakslag så får man ta det därifrån och gör ett nytt försök. Det krävs nog mycket innan man börjar sväva iväg i andra banor och börjar ge upp.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch