Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Uppgifter: Kriminell liga försökte rigga två allsvenska matcher och en cupfinal

Allsvenskan

Två matcher i allsvenskan och en final i svenska cupen mellan 2011 och 2013 utsattes för matchfixningsförsök, uppger Aftonbladet-reportern Robert Laul i sin nya bok "Alkisbarn".

Foto: Bildbyrån

Fjolårets allsvenska möte mellan IFK Göteborg och AIK på Gamla Ullevi sköts upp efter ett matchfixningsförsök där AIK:s målvakt Kyriakos Stamatopoulos fick erbjudande att påverka resultatet mot ersättning.

Nu uppger Aftonbladets reporter Robert Laul i sin nya bok "Alkisbarn" att även två matcher i allsvenskan och en final i svenska cupen mellan 2011 och 2013 utsattes för matchfixningsförsök av en kriminell liga.

De matcher som pekas ut är Kalmar FF-Malmö FF (1-2) år 2012 och Halmstads BK-Mjällby AIF (1-0) år 2013, samt finalen i svenska cupen Helsingborgs IF-Kalmar FF (3-1) år 2011, uppger Laul.

Annons

”Jag fick höra att så många som fyra fotbollsspelare i Kalmar och Mjällby levde under påtryckningar från ligan under de här åren. Deras föreningar ska betraktas som brottsoffer i sammanhanget”, skriver Laul i boken enligt Aftonbladet.

Laul skriver även att resultaten gick matchfixarnas väg i de två allsvenska matcherna. Han påpekar dock att det inte har gått att bevisa att någon av matcherna har varit uppgjorda.

Aftonbladet har pratat med klubbledare från de klubbar som uppges drabbade, det vill säga Kalmar och Mjällby.

- Jag var på plats och såg båda matcherna som nämns i boken. Jag kan inte minnas att varken jag själv eller någon annan i vår ledarstab reagerade på att det var några spelsituationer eller individuella prestationer som såg märkliga ut, säger Svante Samuelsson, klubbchef i Kalmar FF 2006-2016, till Aftonbladet.

Annons

Lasse Jacobsson var tränare för Mjällby i den utpekade matchen mot HBK 2013:

- Jag upplevde inget som var annorlunda, före eller efter matchen. I mina ögon har jag svårt att se att de uppgifterna skulle stämma, säger han till tidningen.

Publicerad 2018-03-13 kl 11:46

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto