Publicerad

Regerande mästaren HV71 är i rejäl brygga i åttondelsfinalen mot Linköping.

LHC:s stjärnkedja hade uppvisning och gästerna vann 3-1.

– Jag är riktigt nöjd med vår kedja i dag, säger Jakob Lilja till SVT Sport.

Hemmalaget fick en mardrömsstart på matchen och efter blott sex spelade minuter ledde Linköping 2-0.

Först gjorde Derek Roy ett hästjobb bakom HV-kassen och lade bak för Jakob Lilja som vispade upp pucken i bortre krysset för 1-0.

Kort därefter var Andrew Gordon påpasslig framför kassen när han styrde ett Almen Bibic-skott upp över högra axeln på Felix Sandström.

Innan första perioden var över fick HV71 in en psykologiskt viktig reducering när Pierre Engvall styrde in 1-2 i sin slutspelsdebut.

Fem minuter in i andra perioden hade hemmalaget även ett skott i ribban när Bill Sweatt drog till framför mål.

Kan avgöra hemma

Men närmare än så kom inte HV71 i kväll.

Med sex minuter kvar av matchen slog LHC:s stjärnkedja igen. Jakob Lilja visade fin speluppfattning när han hittade Derek Roy med en genomskärare på bortre stolpen. Kanadensaren fick pucken på benet och vidare in bakom Sandström. Målet videogranskades men godkändes till slut för 3-1.

– Vi spelar riktigt bra i dag, vi fick långa anfall på dem och vi lyckas göra två snabba mål. Jag är riktigt nöjd med vår kedja i dag, säger Lilja till SVT Sport.

Därmed kan LHC avgöra åttondelsfinalen på onsdag om man vinner hemma mot HV71. Och frågan är om HV71 kommrt att behöva klara sig utan David Ullström. Med bara sekunder kvar i matchen slog Sebastian Karlsson till Ullström över knäet med sin klubba. En plågad Ullström låg i smärtor på isen innan han fick vård i båset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.