Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "Ungdomarnas år att bevisa sig i HIF"

Svenska Cupen

Helsingborg slog Tvååker med 3-0 i svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar efter matchen.

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Ungdomarnas år att bevisa sig i Helsingborg
Idag startade Max Svensson och Carl Thulin (fin match som mittback), där bakom finns exempelvis Alex Timossi (som ska bli Bayern München-lirare 2019), Charlie Weberg, Kalle Joelsson, Casper Seger, och Max Mårtensson idag. Helsingborgs IF bygger en trupp med spets på 14-15-16 spelare och resten egna talanger. 

De här talangernas framtid kan bli en positiv effekt av Helsingborgs degradering. När IFK Göteborg för drygt tio år sedan hade stora problem så tog de några sämre år, lyfte in unga spelare, och kom starkare ur det. Samma sak med BP:s senaste nedflyttningar. Kan HIF göra liknande? Det viktigaste är att spelarna blir tillräckligt bra i superettan i år, för om HIF går upp så är det nog enkelt för föreningen att tänka mer cyniskt och öka truppbredden med externa spelare. Just nu måste talangerna bli bättre, för Per-Ola Ljung tvekar kring att använda sig av de på bänken.

Annons

Men, Andreas Granqvist har också sagt att hans stora fokus som sportchef ska vara att lyfta in de egna talangerna. En sak som är lätt att säga och som många ”power point-klubbar” lanserar där det verkar som att det enda målet är ”det ska se bättre ut inför sponsorer och fans”, men det var intressant att Granqvist själv lyfte fram det som sin stora punkt i sin kommande sportchefskarriär (även om den är några år fram). 

Utvisningens påverkan
Adam Erikssons röda kort efter 60 minuter med vinstkrav på 4-0, och ledning 2-0, var lika svårt som det låter. Få fotbollslag kan trycka på med samma intensiva och överbelastande fotboll när de är en spelare färre, och även om 3-4-2-formationen fungerade okej så tappade Helsingborg momentum. HIF verkade gärna spela centrerat med yttrarna, samtidigt som ytterbackarna skulle komma på inlägg mot de två yttrarna samt två tunga forwards. Den spelidén försvårades rejält efter utvisningen. 

Annons

Bjarnason ska nå minst tio mål i superettan
Vid en första blick ser han inte ut som mer än storlek och vara något som liknar Mikael Dahlberg, men Andri Bjarnason hade idag flera moment som visade att han kan ta med sig boll, att det inte spelar roll vilken fot han avslutar med, och att han har ett bra rörelsemönster. 

HIF är i behov av mer offensiv kvalitet, men pengarna räcker inte till. De flesta andra i offensiven är unga, oprövade, eller en skadedrabbad Mikael Dahlberg. Bjarnasons kapacitet är absolut minst tio mål i superettan, förutsatt att tillräckligt många andra i offensiven når åtminstone godkänd nivå och att Darijan Bojanic har kvalitet i att sätta igång anfallen längre ner i planen. Hur mycket av en uppflyttning hänger på Bjarnasons prestationer? 

Hur tänker Ljung centralt? 

Annons
Bojanic, Mohammed Abubakari, Andreas Landgren, Johan Persson på centralt mittfält. Helsingborgs IF har sina hål i truppen där de går på chansningar och förhoppningar, men inte här. Gissningsvis går Abubakari och Bojanic före nu, men Ljung har många intressanta möjligheter där. 

Eller går det att göra ett nytt försök med Bojanic i en roll längre fram? 

Tvååker räcker helt enkelt inte till
Det var bra mot Norrköping, men Tvååker släppte in nio mål i de tre cupmatcherna och HIF hade idag rätt enkelt att ta tidigt i matchen sig fram till straffområdet och därifrån hitta sina anfallare i avslutslägen. Tvååker släppte till mycket och skapade bara kvalitetschanser när HIF hade en utvisad och började trycka på för fler mål framåt. Mattias Lindström och hans unga ledarstab kan säkert ha något fint på gång, de gjorde det småjobbigt mot Örebro i stunder, men var aldrig nära att utmana i den här grupptoppen. De orkade inte mot bättre lag över 90 minuter.

Annons
Publicerad 2018-03-03 kl 20:12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto