Aiesh och Ghoddos efter Östersunds 2–0 – chocköppningen var ett faktum Foto: Bildbyrån

Östersunds chocköppning räckte inte till

Uppdaterad
Publicerad

Östersund som var piskade att vinna inför kvällens retur i Europa League, överraskade och gjorde tidigt både 0–1 och 0–2. Men lagets hjälteinsats räckte inte till när Arsenal reducerade och gick vidare med sammanlagt 4-2. Östersund, många gånger anförda av en storspelande Ken Sema, vann matchen men föll totalt.

– Vi åker härifrån med hedern i behåll, säger Brwa Nouri till SVT Sport.

Östersunds Europaresa är över för denna gång. Laget åkte ut ur Europa League trots en strålande insats och vinst med 1–2 mot Arsenal. Målskillnaden fällde avgörandet då det blev totalt 2–4. Men bortalaget såg till att ge de cirka 5000 ditresta fansen en kväll att minnas på Emirates.

Östersund började piggt och visade hemmalaget att man var på plan för att hålla Europadrömmen vid liv. Det var attackfotboll direkt från start. Ken Sema och Hosam Aiesh var i detta läge kvällens stora namn när de, inom loppet av två minuter, gav Östersund den start laget behövde med 0–1 och 0–2.

Europa League

Aiesh som inledde målskyttet kom fri från kanten och tvekade inte när han rullade in bollen vid bortre stolpen med ett lågt skott.

Två minuter senare hände det som ytterligare gav Östersund hopp om vidarespel i Europa League. Sema fick bollen direkt efter avspark och behöll kontrollen mot en Calum Chambers som gjorde allt för att ta bollen. Men Sema vände och satte 2–0 vid den bortre stolpen. Plötsligt levde Europadrömmen för Potters mannar.

Saman Ghoddos, som inför mötet hade gjort åtta mål i Europa League, låg bakom båda målen. Östersund spelade med stort självförtroende. Lagen gick till halvtidsvila med 0–2 intakt. Östersund var som ett helt annat lag än det lag som förlorade med 0–3 på Jämtkraft Arena. Laget var mer kompakt och spelade matchen igenom mycket mer aggressivt.

Mukiibis miss

Direkt i inledningen av den andra halvleken hände det som inte fick hända. Wengers elva reducerade genom mål av Sead Kolasinac. Ronald Mukiibi missade en rensning och Arsenalbacken tvekade inte minsta lilla när han med ett stenhårt skott satte bollen bakom en chanslös Aly Keita.

Nu var goda råd dyra och Östersund var tvungna att göra två mål för att klara sig vidare.

Med 75 spelade minuter avtog matchtempot något men det var Östersund som förde spelet. Sema spelade med ett stort hjärta när han gång på gång utmanade, både centralt och på kanten.

Räckte inte till

Minut 82 och Arsenal försökte skapa mer men Östersund spelade tryggt. Dino Islamovic var decimeter från att öka på Östersunds ledning i den 84:e minuten men bollen ville inte in och rullade retsamt förbi stolpen.

Östersunds kämpainsats räckte inte till och laget mäktade inte med att göra fler mål.  Jämtlandslaget slogs därmed ut ur Europa League efter en imponerande match som slutade 2–1 och totalt 2–4. Besvikelsen var stor hos Östersundsspelarna.

– Det är tråkigt att vara ute. Men nu är det över, säger Brwa Nouri till SVT Sport.

Men besvikelsen till trots tog laget med sig viktiga lärdomar och tog viktiga genom sitt smått otroliga Europa League-äventyr.

– Vi är stolta. Vi gör en bra match. Det är inte många som slår Arsenal på deras hemmaplan, säger Nouri till SVT Sport.

Östersund har, trots det brutala uppvaknandet från Europadrömmarna, presenterat sig ordentligt på den internationella fotbollsscenen genom att besegra lag som Galatasaray, Hertha Berlin och nu Arsenal.