Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "Dalkurd-skolan för centrala mittfältare är bra för svensk fotboll"

Allsvenskan

Gais slog Elfsborg med 3-2 i Borås.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Malmö FF - Djurgårdens IF
Malmö FF
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ ONSDAG

Dalkurd-skolan för centrala mittfältare är bra för svensk fotboll
Det börjar bli många. Gif Sundsvall och Gefle hade inte klarat av sin ambitiösa fotboll 2017 utan Smajl Suljevic och Diego Montiel. Brwa Nouri är Brwa Nouri. Hyllningarna kring Rewan Amin växer för varje vecka och kan nå pompösa nivåer innan året är slut. Ammar Ahmed gjorde många bra saker för Åtvidaberg innan han kom tillbaka. 

Gais har sin egen ex-Dalkurdspelare på centralt mittfält: Dusan Djuric, en av de bästa idag. Nu blev inte Djuric långvarig i Dalkurd och han hade lång erfarenhet innan, men är det någon spelartyp som Dalkurd lär upp bra så är det passningsskickliga centrala mittfältare och Djuric har varit noga med att berömma Poya Ashbagi. 

Annons

Gojani som högerback med en annorlunda positionstolkning
Med Jesper Manns skadad behövde Elfsborg göra ett nytt högerbacksval. Med tanke på den generella kvaliteten på Elfsborgs ungdomslag så var det kanske svagt av Jimmy Thelin att inte ge chans åt Christopher McVey, men Robert Gojani som högerback löste i alla fall ”problemet” med för många bra centrala mittfältare. 

Gojani spelade som ytterbackarna gjorde i J-Södra. Mer centrerade, och det var som att Elfsborg hade valt tre positioner (högerback, centralt mittfält, högermittfält) till två spelare. De gav några av uppgifterna som högerback/central mitt till Gojani, och några av uppgifterna som högerback/högermitt till Daniel Gustavsson. 

Det blev ju några målvaktstavlor
Att kalla det för en tung dag för Elfsborgs målvakt David Olsson vore att linda in det i bomull, men det var också hans andra seniormatch, han är ung, och Elfsborg känns som en för stabil och talanggillande klubb för att låta det här vara en för karriärsdefinierande match. 0-1 var ett misstag på en slingrande boll, och vid 2-2 kändes det som han kom fel i upphoppet. 

Annons

Även Damir Mehic i Gais ska nog hamna under lupp. Frisparken till 2-1 var i hans hörn och där ska han kunna trycka bort bollen, men hans helhet över 90 minuter var ändå god. 

En match på Gais' villkor
Gais' insats idag låg närmare ”intressant allsvensk nykomling som kontrollerar matcher bra med bollinnehav och flexibilitet” än ”lag som enbart räddade sig kvar i superettan på grund av några 1-0-segrar efter hörnmål”. 

Bosko Orovic har fått in många nya spelare, han har fått snickra under försäsongen, och satte en tydlig matchplan. Pressa Elfsborg hårt (som vid 2-3-målet), ha många formationsvarianter redo, och våga. Många gånger kändes också Gaisspelarna på samma nivå i teknik och spelförståelse som Elfsborgs spelare. 

Elfsborgs kreativa hörntaktik
Gais var superettans bästa lag på hörnor förra året, varken Thelin eller Elfsborg har byggt ett rykte om att vara skarpa på offensiva fasta. 

Annons

Det var därför en överraskning att Elfsborgs 1-1 kom efter hörna, men det var en smart variant. Bara tre spelare i straffområdet, då de andra var utspridda för att få bort Gaisspelarna. Två spelare tog långa löpningar mot främre stolpen och en gick långt mot bakre (Joakim Nilsson, som stötte in bollen). Det visar att en hörna inte blir bättre bara för att ett lag involverar fler spelare i straffområdet.

Publicerad 2018-02-19 kl 21:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto