HockeyNews
PLUS

Inget kontraktssnack trots storformen

(1400) Juuso Ikonen
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 15 december 2017

FacebookXWhatsApp

MOSKVA. Brynäsforwarden Juuso Ikonen gör mål i SHL och när han på fredagen debuterade för Finland gjorde han mål direkt.
Men trots att han har hittat storformen pågår inga förhandlingar om en förlängning med Brynäs.
– Det har inte varit något snack om det. Nu är jag här och försöker bara koncentrera mig på de här matcherna. Allt kommer i sinom tid, säger Ikonen efter Finlands 4-1-seger i VTB arena mot Sydkorea.

I SHL har Juuso Ikonen varit en av ligans formstarkaste poänggörare de senaste tio matcherna. Den 22-årige Brynäsforwarden har gjort 13 poäng (5 mål, 8 assist) och bara Aaron Palushaj har gjort lika många mål som Ikonen totalt sett. De har gjort nio mål var. Men Ikonen är bäst i Brynäs med tre matchvinnande mål.

Därför är han också uttagen till Channel One cup. Han spelade inte mot Tjeckien på torsdagen, men i sin debut för Finland på fredagen gjorde han det sista målet i 4-1-segern mot Sydkorea.
Med andra ord hans första mål i A-landslaget.
– Det kom ett skott och returen studsade rakt på mitt blad så det var bara att trycka dit den. Inget speciellt. Men alltid kul att hänga mål, säger Ikonen till HockeyNews.se.
– Det känns kul att vara med. Lite annorlunda match, kanske, än vad det brukar vara, men definitivt kul att vara med.

Finland låg under mot Sydkorea, Tre Kronors motståndare på lördagen, men kunde med 57-12 i skott vända och vinna med 4-1.
– De kämpar hårt och var rätt defensiva. Vi hade ganska mycket puck och det var en bra vinst, menar Juuso Ikonen.

"Kul att sätta på sig lejontröjan"
Eftersom han spelar i den sista turneringen inför OS i Sydkorea finns det en viss chans att han kan ta en plats där.
– Så mycket har jag inte tänkt på det egentligen. Det har alltid varit en dröm att få vara med i landslaget, så klart. Det har gått några år sedan jag var med i JVM. Det har inte blivit så mycket landskamper sedan dess. Men det är kul att få sätta på sig lejontröjan igen och jag försöker bara njuta.

För Juuso Ikonen vände karriären i SHL när han bytte Djurgården mot Brynäs mitt under förra säsongen.
– Det gick inte så bra i Djurgården och det går inte alltid som man har tänkt sig eller som man vill. Det gäller bara att ta nya tag och försöka få sitt spel att funka. Det har känts bra i Brynäs och det gör det fortfarande. Inget att klaga på just nu. Det gäller bara att jobba på hårt.

Om man räknar mål och assist från de elva SHL-matcher han spelade för Brynäs i fjol och lägger till slutspelsmatcherna och årets matcher ser man att Juuso Ikonen har gjort 39 poäng (17 mål, 22 assist) på 54 matcher. Ett bra facit.

Och efter en tung start och ett tränarbyte från Roger Melin till Tommy Sjödin har Brynäs fått upp farten och har nu sex raka segrar i SHL.
– Ja, vi har tagit några vinster nu. Spelet börjar sätta sig, men vi är inte där vi vill vara ännu. Vi har mycket jobb framför oss. Vi är definitivt på rätt väg.

Inget erbjudande om kontraktsförlängning
Juuso Ikonen är näst bästa poänggörare i Brynäs med sina nio mål och elva assist. Bara Aaron Palushaj är vassare.
– Det känns riktigt bra att få med sig lite poäng, så klart. Det är bra för självförtroendet. Det viktigaste är ändå att ta vinster med laget.
Så nu är väl frågan mest när Brynäs ser till att skriva nytt kontrakt med den målfarlige finländske landslagsforwarden… Hittills har man inte kommit någon vart.
– Det är trevliga killar i laget och organisationen är bra, det är en trevlig stad och jag har inget att klaga på. Det gäller bara att jobba på, konstaterar Juuso Ikonen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)