Sotirios Papagiannopoulos.

Sotirios Papagiannopoulos: ”Lever en dröm”

Uppdaterad
Publicerad

Livet leker för Sotirios Papagiannopoulos. Han är uttagen i svenska landslaget, tog plats i Europa Leagues drömelva för gruppspelet – och enligt honom är matchen mot Arsenal en drömlottning.

– Först när karriären är över kommer vi förstå vad vi åstadkommit, säger Östersund-backen till SVT Sport.

När slutsignalen ljöd mot Hertha Berlin i torsdags var Östersunds FK sensationellt vidare till sextondelsfinal i Europa League, men inte helt nöjda.

Den allsvenska klubben var nämligen en missad straffspark från att knipa förstaplatsen, i en match där Sotirios Papagiannopoulos, 27, gjorde ÖFK:s enda mål och karriärens första i Europa.

Europa League

”Var samma snack i kvalet”

I förrgår lottades Östersund mot engelska storklubben Arsenal. Vissa målar upp det som en mardrömslottning, men mittbacken ser glaset som halvfullt.

– Det var samma snack när vi skulle möta Galatasaray i kvalet, men vi väljer att verkligen tro att vi har en chans mot Arsenal. Vi vet vad vi kan. Vi är inte rädda. Det är klart att man har respekt för andra lag, men i slutändan är det elva mot elva på en fotbollsplan, säger Papagiannopoulos till SVT Sport.

Stannar ni spelare ibland upp och tänker ”wow, vad har vi egentligen åstadkommit?”

– Före matchen mot Hertha spelade vår tränare Graham Potter upp en video på vad vi har gjort hela året. Då satt man där och var stolt över våra bedrifter. Men under säsongen har man knappt kunnat njuta. Vi har vunnit Svenska cupen, spelat allsvenskan och gått ut i Europa. Först när karriären är över kommer vi förstå vad vi har åstadkommit.

Uttagen i Sveriges landslag

27-åringen kan glädjas åt annat än avancemanget. Han är nämligen uttagen i svenska landslaget för att åka med på den årliga januariturnén.

– Det största en fotbollsspelare kan representera är landslaget. Jag är stolt över att få kallelsen. Nu är det upp till mig att visa mig från min bästa sida.

Du har även möjlighet att spela för Greklands landslag. Hur ser du på det?

– Det fanns intresse tidigare, men ingenting konkret. Just nu har jag bara svenska landslaget att ta ställning till och där lägger jag all fokus.

Kontraktet löper ut

Papagiannopoulos, som även kom med i Europa Leagues drömelva för gruppspelet, sitter på utgående kontrakt med ÖFK.

– Nu ska jag ta semester och ladda batterierna. När det är dags för ett beslut fattar jag det då. Just nu lever jag bara en dröm efter avancemanget i Europa League.

Känner du dig särskilt sugen på ett utlandsäventyr med tanke på att du hunnit fylla 27?

– Nej. Jag är i en perfekt klubb. Jag har tryggheten, självförtroendet och min plats i laget. Det är klart att en spelare alltid är sugen på att testa proffslivet i de stora ligorna, men jag kommer inte att sticka bara för att sticka. Det ska i så fall vara ett paket, en helhetslösning, där jag lämnar något bra för något bättre.

Att ni lottades mot Arsenal och ska möta dem i februari – spelar det in när du fattar ditt beslut om framtiden?

– Nej. Vi fick en drömmatch, men det hade kunnat vara vilket annat lag som helst. Så som jag utvecklats sedan jag kommit hit och helheten här är något som betyder mycket mer än matchen i sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet