Foto: Bildbyrån / Privat

BBC-skribent: Engelska klubbar nyfikna på Potter

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna i London och England efter att Arsenal ställs mot Östersund i Europa Leagues sextondelsfinal handlar mycket om ÖFK-coachen Graham Potter.

– Reaktionerna är att det blir intressant att se Graham Potter. Det finns definitivt engelska klubbar som är nyfikna på honom, säger Phil McNulty, chief football writer på BBC, till SVT Sport.

Graham Potter är den ende brittiske tränaren som coachar en klubb i Europa League. Hans namn och den historia han skapat med Östersund nämns med respekt i England och London.

Phil McNulty tror att flera brittiska klubbar skulle kunna vara ute efter Potters påskrift framöver.

Europa League

– Jag skulle vilja säga att just nu är det klubbar på nedre halvan av The Championship och League One som kan vara intresserade av Potter. Kanske även toppklubbar i Championship, beroende på hans prestation mot Arsenal. För tidigt för Premier League skulle jag vilja säga. För stor risk. Titta på hur exempelvis Everton, Crystal Palace, West Browich och West Ham gjorde när de hade problem, de anlitade erfarna tränare, säger Phil McNulty till SVT Sport.

Han utesluter inte heller att det finns spelare i Östersunds lag som kan bli intressanta för engelska klubbar.

– Självklart är det ett bra tillfälle för flera spelare i Östersund att göra sig att göra sig ett namn bland engelska klubbar. Det finns alla sådana chanser med en bra prestation på Emirates, men jag tror att engelsmännen har störst fokus på Graham Potter, säger Phil McNulty.

Är Arsenal nöjda med lottningen?

– Jag tror att Arsenal är ganska nöjda med lottningen, där finns några större klubbar i Europa som de slapp att möta. Men man ska veta att Arsenal tar väldigt seriöst på det här med Europa League. De vet vad Manchester United gjorde förra året och att det är en möjlighet att säkra en plats i Champions League, säger Phil McNulty.

Har Arsenal och Arsene Wenger bra koll på Östersund?

– Jag är säker på att Arsenal och Arsene Wenger kommer att ha bra koll på Östersund med scoutingrapporter och den information som krävs när det är dags. Jag är heller inte förvånad om Arsene Wenger har lite koll på Östersund redan, säger Phil McNulty.

Kan det spela någon roll för Arsenal att möta Östersund på bortaplan i kalla februari?

– Tror du det kommer att bli väldigt kallt? Det kan vara en liten fördel för Östersund, men jag tror också att Wenger och Arsenal kommer att vara förberedda på det, säger Phil McNulty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet