Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustav Svensson

Gustav Svenssons löfte till IFK-fansen

Han har spelat MLS-final, hjälpt till att ta Sverige till VM och blivit en nyckelspelare i sitt nya lag. 

Gustav Svensson, 30, lägger nu ett av karriärens bästa fotbollsår bakom sig, och lovar samtidigt att han i framtiden kommer tillbaka till laget i sitt hjärta. 

– Jag kommer att avsluta karriären i Blåvitt och det kommer inte att vara som en trött gammal 40-årig gubbe, säger han.

Gustav Svensson spelade i helgen MLS-final.
Foto: TT & BILDBYRÅN
Gustav Svenssons Seattle förlorade mot Jozy Altidores Toronto med 0–2 i MLS-finalen.
Foto: MARK BLINCH / AP TT NYHETSBYRÅN
Gustav Svensson i Seattle-tröjan, här i en match från tidigare under säsongen.
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Gustav Svensson, här i en Europa League-match med IFK Göteborg, under sin senaste sejour i klubben.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Gustav Svensson var med när Sverige blev VM-klart tidigare under hösten.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Gustav Svensson.
Foto: BILDBYRÅN

Gustav Svensson sitter och äter lunch i Toronto, Kanada, när GT får tag på honom över telefon. Det är dagen efter MLS-finalen och besvikelsen över förlusten har inte riktigt hunnit lägga sig än. 

Gustav Svensson, som sedan drygt ett år tillbaka spelar i MLS-laget Seattle Sounders, hade förhoppningar om ett guld under sin första säsong i den amerikanska proffsligan. Men det blev i stället en bitter finalförlust, sedan Toronto vunnit med 2–0. 

– Toronto gjorde en bra match, det var inte jättemycket att säga om. Det var inte så att vi borde ha vunnit, för vi kom inte upp i standard. Det blev inte riktigt den matchbild som vi hade velat ha och det straffade sig till slut, säger Gustav Svensson.  

Är det lättare att tugga i sig förlusten när du känner att ni inte riktigt var nära? 

– Jag vet inte, om jag ska vara ärlig. Det är nog lika tungt oavsett. Det är första gången jag spelar en sådan här slutspelsserie, och det är klart att det är otroligt snöpligt att åka dit på att torska sista matchen. Otroligt tungt. 


LÄS ÄVEN: "Jag blev kär i staden direkt"  

"Mycket ståhej"

Gustav Svensson, som utöver spel i IFK Göteborg även spelat elitfotboll i Turkiet och Kina ser både för- och nackdelar med det mer hockeyliknande slutspelsupplägget i den amerikanska proffsfotbollen.

– Det skiljer sig väldigt mycket. I slutspelet är det vinna eller försvinna och det blir väldigt roliga matcher som får mycket fokus. Det är ett roligt system samtidigt som grundserien inte spelar lika stor roll, säger han. 

Finalen i Toronto spelades inför fullsatta läktare, vilket innebar en publiksiffra på runt 30 000. 

– Det var bra inramning. Det är det alltid här tycker jag, i varje match. Väldigt mycket ståhej innan och de är stolta för det man gör. 

Hur skulle du vilja summera din första säsong i USA? 

– För mig har det varit en fantastisk säsong och jag fick en stor roll i laget direkt. Och att dessutom få kröna det med landslagsmatcher och hjälpa Sverige ta sig till VM, det är klart att det varit ett väldigt bra år för mig.


Gustav Svensson har kontrakt med Seattle även över nästa säsong, och han betonar att han trivs väldigt bra med livet för tillfället. 

– Det är enkelt att bo i USA och främst här i Seattle. Familjen trivs också jättebra, så som det ser ut nu blir jag kvar här nästa år också.

Gustav Svensson och Emil Kraft under en av landslagssamlingarna.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LÄS ÄVEN: IKEA-tabben: "Jag hade ingen aning" 

Var med och tog Sverige till VM

Tidigare under hösten var Gustav Svensson med och tog Sverige till fotbolls-VM i Ryssland, efter en minst sagt dramatisk playoff-drabbning mot Italien, där Sverige lyckades vinna med 1–0 på hemmaplan och sedan kryssa 0–0 nere i Milano.

– Det är en väldigt stor ära att få representera landslaget och en ännu större ära att få göra det under VM-kval. Det är någonting som höjer en både som fotbollsspelare och person. Det är någonting som alltid kommer finnas med. 

– Det har varit en extremt rolig höst och det lär inte vara några problem att motivera sig inför försäsongen när det drar i gång igen, med tanke på allt som händer i sommar och att man vill konkurrera om en VM-plats. 

Hur högt rankar du det här året? 

Svårt att ranka, men det har varit ett väldigt bra år. Fotboll kan vara väldigt enkelt och roligt ibland. Den här hösten har det varit enkelt att gå till jobbet och prestera. 

Är du bättre än någonsin? 

– Jag känner mig i väldigt, väldigt bra form och känner själv att jag gjort en bra säsong. Jag har fått vara med och bidra mycket och slagit mig in i landslagstruppen under flera samlingar. Det säger mycket om att det gått bra för mig i år, skönt att hårt jobb lönar sig ibland. 

Lider med nära vännen

Men även när allting går som på räls kan vissa stunder kännas svåra. Som när vännen Jakob Johansson skadade sig allvarligt i det andra playoff-mötet nere i Italien. En korsbandsskada – och helt plötsligt var sommarens VM i fara. 

– Klart det var tufft, både med tanke på att han är en väldigt bra fotbollsspelare och en nära vän till mig. Det var tufft att se honom skada sig.

– Jag har själv haft samma skada och vet att det inte är roligt, men Jakob är ung och kommer att komma tillbaka snabbt. Jag lovar att han är tillbaka innan VM.  

Jakob Johansson blev utburen på bår i Sveriges VM-kval mot Italien.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Vänskapen med Jakob Johansson kommer från tiden då de båda spelade i IFK Göteborg tillsammans. Och trots att Gustav Svensson i dag befinner sig på andra sidan Atlanten följer han fortfarande blåvitränderna på nära håll. 

– Jag följer dem väldigt nära, det har jag alltid gjort och kommer alltid att göra. Det är en klubb som står mig nära hjärtat. 

Har du en dialog med sportchef Mats Gren eller någon annan i klubben? 

Till och från. Vi har lite kontakt ibland, jag och Mats, men framför allt så har jag kontakt med spelarna i laget. 

Vad tänker du kring turbulensen som har varit? 

– Klart att det har varit ett jobbigt år. Det är aldrig lätt att spela i en klubb som inte är i harmoni. Det blir viktigt för IFK Göteborg att hitta harmonin igen och hitta tillbaka till en vinnande maskin. Jag tror att man är på rätt spår med en ny bra tränare och många yngre talangfulla spelare som är sugna på att ta tillbaka Blåvitt till SM-guldet igen. 

Är det givet att du själv avslutar karriären i IFK Göteborg?

– Det finns inga andra tankar och har aldrig funnits andra tankar än att avsluta karriären i Blåvitt. När det blir får vi se och jag vet inte hur det kommer se ut fram till dess, men jag vet i alla fall att jag kommer att avsluta karriären där. 

– Och det kommer jag inte att göra som en trött gammal 40-årig gubbe. 

Men en sak i taget. Först väntar lite välförtjänt semester och julledighet för Gustav Svensson – och då bär det självklart av hemåt. Hem till Göteborg.