Tottenham – Stoke 5-1

Tottenham är ännu en en gång tillbaka på Wembley och det med en något försvagad trupp, då både Toby Alderwireld (skada) och Davinson Sanchez (avstängd) saknas, vilket har tvingat Mauricio Pochettino till att göra en del ändringar, men det skulle visa sig att det inte gjorde så mycket i slutändan. Tottenham kom med pressen på sig, efter att inte fått med sig en vinst i sina fyra senaste Premier League-matcher. En förlust idag skulle innebära deras sämsta radda av resultat över fem matcher sedan 2012, och det har funnits en del frågetecken och oro bland fansen på senare tid vilka har behövts addresseras, då vi går in i en intensiv julperiod som kan betyda mycket i slutet av säsongen.

Stoke inleder i god form på Wembley arena och Tottenham behöver samla ihop sig en del inför deras tighta försvar. Spurs spelar mer av en 4-2-3-1 med Jan Vertonghen och Erik Dier som mittbackspar och Ben Davies och Kieran Trippier ute på kanterna. Winks inleder på mitten tillsammans med Moussa Dembélé, medans  Heung-Min Son får starta ute på ytterkanten tillsammans med Dele Alli och Christian Erikson, samt Harry Kane uppe på topp. I den 21:a minuten, efter ett skott från Son ute på kanten, blir det mål för Tottenham då skottet hamnar på Ryan Shawcross och in i mål. Det är en välbehövlig start för Spurs. Trots att de har mest bollinnehav besitter Stoke en mycket farlig spelare i Xherdan Shaqiri, som pressar mycket på högerkanten och tvingar Dembéle till att styra undan honom. Ett annat välbekant ansikte ute på planen är Kevin Wimmer som numera spelar för The Potters, och det går bara att tänka sig att Son var lycklig över att få möta sin bästa kompis.

Spurs är det pressande laget och de har många målchanser, men låter dem rinna det liljevita laget ur händerna. Kane missar både det ena och det andra, däribland en läcker smörpassning från Son där han bara SKA göra mål, men icke. En besviken Shawcross syns ofta i bild och han får slänga sig framför bollen för att hindra Kane från att göra ett andra mål. Stoke har dock verkligen inte gett upp, utan tar sig över till Tottenhams planhalva under ett flertal tillfällen och tvingar Hugo Lloris att vara på tårna.

Efter halvleksvilan är det återigen Tottenham som är det dominerande laget. Alli är uppenbart frustrerad ute på planen, efter att ha uttryckt en avsaknad av form under de senaste veckorna, och med ingenting som verkar gå hans väg. Tills han åtminstones får bidra med en assist, då han lägger en boll mellan benen på Shawcross (som mer och mer ser ut att bli kvällens bov) och fram till Son, som lägger den bakom Jack Butland. Enbart tre minuter senare är det Kanes tur att äntligen göra mål, efter en vacker boll från Davies som han sätter huvudet på. Ytterligare tio minuter senare är det dags för Kanes andra mål för kvällen, och Tottenhams fjärde. Det är Eriksen som skickar in en lång, snygg volley framför Stokes mål, som egentligen skall tas hand om av Son men han förlorar den och mitt ibland tre Stoke försvarare, som inte är snabba nog, plockar Kane upp bollen och skiickar in den i mål. Det är nästan lite synd om Stoke, som alltid ser ut att åka på liknande käftsmällar då det är Tottenham de möter, men det är ett välbehövligt resultat för Spurs, som så långsamt ser ut att vara bekväma i sitt spel igen. Shaqiri får till ett fantastiskt skott på Lloris, som den franske målvakten dock är snabb med att rädda med en läcker enhandsräddning. Erik Lamela blir också inbytt och får lite speltid i benen, efter att ha varit borta alldeles för lång tid från Spurs startelva.

För Tottenhams femte mål är det Eriksen som är i farten. En misslyckad hörna av Shaqiri ser Son plocka upp bollen utanför det egna straffområdet och löpa upp med den över planen, för att sedan servera den så himla vackert till Eriksen som löper perfekt bakom en Stoke försvarare och lätt placerar den bakom Butland. Stoke får sedan in ett mål i slutminutrarna efter att Ryan Shawcross ser en chans att göra bot för sin synd, matchens första mål och hans sjätte självmål i karriären, och nickar in bollen utom räckhåll för Lloris. Det räcker dock inte för Stoke, som blir det första laget i Premier Leagues historia som förlorar med fyra mål eller mer till ett och samma lag i fyra matcher på raken. Med denna vinst ser Tottenham också till att avsluta en raka med fyra matcher utan vinst i Premier League, och en rejäl uppladdning inför decembers många matcher

Efter en något svajig period i Premier League, och fantastiska insatser i Champions League, ser det nu ut som att vi kan vara tillbaka på banan igen (äntligen!). En del frågetecken har poppat upp hos många Tottenham-fans efter några svaga insatser och toppspelare som inte riktigt har kunnat finna formen. Pochettino har varit obitligt optimistisk, vilket inte kan göra annat än smitta av sig. Det gäller helt enkelt att se det hela positivt – titelstriden var det aldrig frågan om ändå, vi ligger bara två poäng bakom vår position från förra året och vi kom levande ur dödens grupp i Champions League (mer än så, obesegrade för tusan!). Det finns alltså mycket att vara positiv över som Tottenham-fan, trots omvärldens hån. Vi kommer alltid tillbaka starkare.

COYS!

/Emma Tobiasson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*