Johannesson: ”Tycker Östersund ska tänka på det sportsliga”

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK har sensationellt tagit sig vidare till slutspel i Europa League. I 16-delsfinalen kan storheter som Milan eller Arsenal vänta. SVT Sports expert Markus Johannesson tycker inte att Östersund ska tänka storlag i första hand.

– Jag tycker att Östersund ska tänka på det sportsliga, och försöka gå så långt som möjligt, säger Markus Johannesson till SVT Sport.

Markus Johannesson tycker att det finns lag bland de möjliga motståndarna som Östersund kan besegra.

– Det finns några av de ryska lagen som är möjliga att slå, liksom Viktoria Plzen. Visst skulle det bli riktigt härliga publikmatcher mot Arsenal, Milan och några till, men jag tycker Östersund ska lägga fokus på det sportsliga för att gå så långt som möjligt i turneringen, säger Markus Johannesson till SVT Sport.

Europa League

Avancemanget till slutspel innebär ett tungt ekonomiskt tillskott för Östersund. Även om man miste några miljoner i och med den missade straffen och den uteblivna gruppsegern.

– Det betyder jättemycket. Det ger klubben stabilitet. Man höjer även värdet på spelarna, och de kommer kosta mycket pengar när man säljer spelare. Klubben får väldigt bra ekonomi för att kunna förstärka, säger Markus Johannesson.

Utmaning: Hitta ersättare

Nästa utmaning för Östersund, som Johannesson ser det, blir just att hitta ersättare till spelare som kommer att säljas eller försvinna från klubben.

– Det är steg två. Att sälja sina bästa spelare kommer man få göra, för det är där man är i näringskedjan. Därför gäller det att ha bra väldigt bra scouting och känsla när man rekryterar nya spelare. Något som man har gjort fantastiskt hittills, säger Johannesson.

Varför har ÖFK lyckats så bra i Europa League?

– Det är som jag lyft fram hela tiden. Man har modet i sitt spel, man spelar varandra bra hela tiden. Det är bra energi i laget och man får fram det som Graham Potter och Daniel Kindberg tryckt på, att man har en respekt för varandra och en kärlek i grunden för att kunna lyfta varandra på planen, säger Markus Johannesson.

Hur långt kan de gå nu?

– Realistiskt sett kan Östersund inte vinna Europa League. Men vi sa också att Östersund inte heller kunde gå vidare ur gruppspelet. Jag vågar inte säga att de kommer gå långt, men det är inte realistiskt att de vinner, säger Markus Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet