Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

AFC:s miss - har inte betalat ut pension till spelare: "Jätterörigt"

Allsvenskan

AFC Eskilstuna har missat att betala ut tjänstepension till sina spelare.
Nu har fackförbundet Unionen och Spelarföreningen kopplats in.
- Det har blivit jätterörigt, säger AFC:s ekonomiansvarige José Franco till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA IMORGON
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

Flera gånger om har AFC Eskilstuna varit sena med sina skatteinbetalningar och i dagarna kunde Fotbollskanalen berätta att klubben har en skuld på totalt drygt 1,45 miljoner kronor (både aktiebolaget och föreningen). 590 000 kronor av den skulden har redan hamnat hos Kronofogden och den resterande summan riskerar att snart hamna där också.

- Det är inga problem att betala det. Om inte vi får intäkter nu som ska komma in så kommer Alex (Ryssholm, ordförande) att lägga in det som aktietillskott. Så det är inga problem, har AFC:s klubbchef och ekonomiansvarig, José Franco, sagt till Fotbollskanalen om skulden.

Annons

Men AFC Eskilstuna har fler ekonomiska problem än så. Klubben har nämligen missat att betala ut tjänstepension till sina spelare. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen finns det spelare som inte fått någon pension utbetald alls i år. Klubben säger sig inte ha exakt koll på omfattningen av situationen men José Franco, som alltså är ekonomiansvarig i AFC, bekräftar att man släpar efter med utbetalningar.

- Allt kommer regleras i november. Jag har blivit kontaktad av några spelare som har fått brev om det här. Enligt papper som vi fått har vi rätt till att rätta till det här inom tre månader, säger Franco till Fotbollskanalen.

Franco menar att anledningen till att situationen kunnat uppstå är att klubben är ung.

- Det här handlar om oerfarenhet. Det har blivit fel i administrationen. Det kommer att rättas till, självklart. Det är mycket nytt för oss också, då blir det att man gör några små misstag här och där.

Annons

Hur mycket pengar rör det sig om, vet du det?
- Det kan inte röra sig om mycket. Vi har fått papper från Folksam och det gäller några spelare. Jag vet inte varför det har blivit så här.

Efter att ha tittat närmare på ärendet återkommer Franco till Fotbollskanalen. Han säger då:

- Det är ett administrativt fel som ligger bakom det här. Kommunikationen med Folksam har inte varit bra. Jag har betalat in det jag trodde att jag skulle betala. Vi har även betalat ut pengar som vi inte ska betala, till spelare i andra klubbar (tidigare AFC-spelare). Sedan har jag ringt och då har det tagits bort. Så det har varit väldigt rörigt. Vi ska reda ut de exakta summorna nu.

Under hur lång tid har det varit strul med betalningarna?
- Det är från januari. 
Det har blivit jätterörigt.

Annons

- Jag vet inte exakt hur många spelare det rör eller hur mycket pengar det handlar om, innan vi har rett ut det här ordentligt, säger José Franco.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen är både Spelarföreningen (intresseorganisation för svenska fotbollsspelare) och Unionen (fackförbund) inkopplat i ärendet.

- Jag vill inte kommentera det, säger Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark.

Unionen bekräftar dock att de arbetar med frågan. I ett mejl till Fotbollskanalen skriver pressekreteraren Josefin Sasse:

"Folksam som administrerar avtalets försäkringar och pension har meddelat oss att klubben inte betalat. Därför har vi nu skickat en förhandlingsframställan till klubben där vi anmodat dem att snarast betala in i enlighet med det avtalet förpliktar dem att göra".

När Fotbollskanalen ställer ytterligare frågor till Unionen om ärendet och omfattningen av det svarar fackförbundet:

Annons

"Jag har nu pratat med avtalsansvarig ombudsman och det besked jag har fått är att vi nu ska ha ett möte med ledningen för att reda ut vad som har hänt. Innan dess är det svårt för oss att uttala oss mer om detta".

Enligt AFC Eskilstuna är ett möte med Unionen redan inplanerat.

 Vi ska sätta oss ner i ett möte med Unionen den 22 november, säger ekonomiansvarige José Franco.

Unionen bekräftar uppgifterna men flaggar dock i ett mejl för att mötet kan komma att flyttas "beroende på vad man kommer fram till innan dess".

I förra veckan höll Spelarföreningen i ett möte med AFC Eskilstunas spelartrupp, berättar en källa för Fotbollskanalen. Det bekräftas av mittbacken Alexander Michel.

- Vi hade ett möte, hela laget pratade med Spelarföreningen. De informerade om pensionen och sa att vissa klubbar slarvade med det. Det var mer generellt, säger Michel.

Annons
Publicerad 2017-11-10 kl 06:10

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto