Populära ligor

Bevakningen presenteras av

TV: Seger mot J-Södra - HIF klart för kval

Allsvenskan

HELSINGBORG. Hoppet lever för Helsingborg. Efter 2-0 hemma mot Jönköpings Södra väntar ett nervkittlande kval mot Halmstad.
- Jag är stolt över killarna, säger tränaren Henrik Larsson.

Nedflyttning eller kval? Det var frågan Helsingborg skulle besvara i allsvenskans absolut sista omgång.

De klev ut på ett novemberkallt Olympia med ett försprång till jagande Gefle på två poäng och fyra mål. Dessutom med ett stärkt självförtroende efter 4-1-segern mot Falkenberg senast.

"Vi ska stanna kvar", sjöng en entusiastisk hemmaklack. HIF-spelarna följde instruktionerna.

Redan i matchminut sju gjorde laget 1-0. Jordan Larsson slog hörnan från höger, bollen seglade övar alla innan den landade framför Frederik Helstrup Jensen som kunde stöta in ledningsbollen från nära håll. Olympia exploderade.

Annons

HIF hade bud på mer efter målet. Jordan Larsson och Mikael Dahlberg hittade båda fram till avslutslägen. Ingen prickade dock mål.

I slutet av halvleken växte gästande Jönköpings Södra in i matchen. Ledningen kändes plötsligt bräcklig.

HIF återtog dock kommandot efter paus. Och de rödblå skapade fler lägen att utöka ledningen. Dels Jordan Larsson med ett skott i kryssribban.

Det skulle uppstå ännu vassare chanser.

Sju minuter efter att J-Södras Alejandro Fernandez Portillo hade fått syna det röda kortet fick Helsingborg straff. Fredric Fendrich syndare efter att ha täckt ett skott med armen.

Läge att avgöra matchen med drygt 20 minuter kvar? Ja, men Mikael Dahlbergs avslut från elva meter var svagt och kunde enkelt räddas av Damir Mehic i bortamålet.

- Det har varit väldigt mycket stolpe ut under säsongen. Jag var rädd att J-Södra skulle komma upp och kvittera efter det, säger Henrik Larsson.

Annons

I matchminut 86 skulle dock Mikael Dahlberg ta revansch på sig själv. Efter ett fint anfall rullade anfallaren in bollen i öppet mål till slutresultatet 2-0.

- Jag är stolt över killarna. Hur de klarade av att hantera den pressade situationen. Stundtals spelade vi med ganska mycket självförtroende, säger tränaren Henrik Larsson.

I och med segern undvek Helsingborg direktnedflyttning till superettan. Istället väntar nu ett högdramatiskt kval mot Halmstad.

Det segrade laget över två möten spelar i allsvenskan 2017.

- Det är för tidigt att titta fram mot det, säger Henrik Larsson.

- Vi har gjort en plan för kvalet med scouting av motståndare, men just i dag måste jag landa. Vi har precis säkrat en kvalplats.